En sista tanke

Många kommuner offentliggöra proaktivt information som exempelvis kommentarer på planering – vilket innebär att en begäran som görs ovan av en person i exemplet inte skulle vara nödvändigt. Det är alltid bra att kontrollera deras hemsida först, för att spara tid, pengar och energi för både dig och myndigheten.

Om kommunen inte publicerar denna typ av information som en självklarhet, då kan processen att göra en begäran om allmän handling resultera i två saker.

För det första gör det kommunens svar offentligt, så att alla kan se det – och för det andra går det att visa att det finns en efterfrågan på denna typ av information. Din begäran kan visa på ett allmänt intresse för att din kommun ska börja publicera mer information.

Härnäst kommer vi dela de bästa tipsen om hur du gör en ansvarsfull och effektiv begäran om allmän handling. Dessutom kommer vi publicera en stor inspirationslista på idéer kring vad du kan begära ut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *