Open Knowledge Sverige lanserar plattform som testar Offentlighetsprincipen!

FrågaStaten är en ny webbtjänst som underlättar för människor att göra en begäran om allmän handling. Under Pressfrihetens Dag 2016 öppnar den ideella föreningen Open Knowledge Sverige den publika testfasen av FrågaStaten som låter människor begära ut allmänna handlingar från offentliga organisationer.

FrågaStaten är namnet på den webbplattform som öppnar för test tisdagen den 3:e Maj i Sverige.

Open Knowledge Sverige bjuder in alla för att testa att begära ut och finna intressanta allmänna handlingar via webbplattformen.

– Idag är det World Freedom of Press Day, Pressfrihetens dag, runtom i hela världen. Samtidigt firar Sverige och Finland 250 år av Tryckfrihetsförordningen och däribland Offentlighetsprincipen under 2016. Offentlighetsprincipen är en grundläggande förutsättning för granskning av statliga myndigheter, regioner, kommuner och andra offentligt finansierade institutioner. Plattformen lägger fokus på nya potentialer som Offentlighetsprincipen öppnar upp för i det digitala samhället, säger Mattias Axell som är projektledare vid Open Knowledge Sverige.

Den ideella föreningen Open Knowledge Sverige har under en längre tid testat plattformen. Pressfrihetens Dag kunde inte vara ett bättre tillfälle att öppna upp för allmänheten att testa möjligheten.

– I och med att det är Pressfrihetens dag idag så kände vi att vi inte kunde vänta längre med att lansera FrågaStaten för testande. Därför vill vi passa på att öppna upp för tidigt (Alpha-)testande av den webbplattform vi testat ett längre tag. Plattformen är fortfarande under utveckling och utformning. Vi vill att många ska testa den ännu inte färdiga plattformen så att vi kan skapa en plattform som är enkel i framtiden att använda, fortsätter Mattias.

– En Offentlighetsprincip som alla kan använda sig av är en förutsättning för det land som vill kalla sig för en demokrati. Därför behövs det digitala kanaler för människor, speciellt i den digitala tidsåldern att få ta del av allmänna handlingar. Den som använder plattformen har precis som Offentlighetsprincipen möjliggör, rätten att vara anonym. Via plattformen sker detta dock under ett större ansvar och alla opassande förfrågningar modereras bort för att skapa en enkel kanal och bas för kunskap där människor av alla åldrar ska kunna ta del av Offentlighetsprincipen och lära sig mer om samhället och hur deras skattepengar förvaltas.

Projektet är just nu finansierat av myndigheten VINNOVA och kommer fortsätta vara det fram till slutet av 2016.

– Med webbtjänsten FrågaStaten förenklar vi möjligheten och tillgången till allmänna hanldingar och information från offfentlig sektor. I det digitala och demokratiserade medielandskapet är det inte längre relevant att endast några få nyttjar den makt som varje människa har och nu enkelt kan använda i sin vardag, avslutar Mattias Axell, projektledare av FrågaStaten vid Open Knowledge Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *